Expeditie Nieuwe Vrijwilligers
Door Mark Molenaar (Expeditie Nieuwe Gezichten) en Jos Aal (Projectleider [...]
Door Mark Molenaar (Expeditie Nieuwe Gezichten) en Jos Aal (Projectleider [...]
Door buurtbemiddelaars Monique Wakelkamp en Gert-Jan Brandenburg Burenruzies: wie heeft [...]
Door: Jasja Bos, Senior wetenschappelijk medewerker van het Nibud In deze [...]
Contact
events@woonbond.nl
020 – 551 77 00
Locatie
ReeHorst
Bennekomseweg 24,
6717 LM Ede
Het Huurders Kennisfestival wordt mogelijk gemaakt door Woonbond en LHP
© 2023 • Huurders Kennisfestival 2023 • design: qlant.nl
Met diverse kramen en informatiepunten, waaronder:
Samen met de deelnemers in de zaal en de panelleden gaan we in gesprek over participatie en zeggenschap van huurders, waarbij de volgende vragen aan bod komen:
Het gesprek wordt geleid door Bernt Schneiders, huurderscommissaris bij Woonzorg Nederland.
Panelleden
Cees van Boven, bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland
Martin van Rijn, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties
Maria Scali, voorzitter van de Woonbond
Rob Roza, voorzitter Landelijk Huurders Platform
Praat hier met juristen en adviseurs van de Woonbond
Loop binnen voor een gesprek met de deskundigen en juristen van de Woonbond, die je misschien al weleens hebt gesproken via de Huurderslijn. Maak vandaag live kennis met juristen en adviseurs van de Woonbond. Stel al je vragen over bijvoorbeeld de huurverhoging, servicekosten, onderhoud van je woning, sloopplannen, burenoverlast of over neem je energierekening of huurcontract voor een objectieve blik.
Kortom, stel al je vragen op dit Huurders Kennisfestival!
Dankzij meldingen van huurders en woningzoekenden heeft de Woonbond goed inzicht in de problemen die spelen. Daar spreken we politiek en beleidsmakers op aan. Ook vragen we er aandacht voor via de pers.
Hoe kan jouw huurdersvereniging effectief haar belangen behartigen? Dat leer je in de lobby masterclass. In deze actieve sessie ga je de strategie bepalen voor de prestatieafspraken in jouw gemeente. Wat wil je precies bereiken en wat voor soort opgave is dat? Waar loopt je lobby vast en hoe kun je dat verklaren en oplossen? Wie is de uiteindelijke ‘eindbaas’, de beslisser die je zover moet krijgen om jouw je zin te geven? En op welke knoppen kun je draaien om dit te bereiken?
De sessie staat onder leiding van Tino Wallaart. Hij werkte in het verleden als parlementair verslaggever voor Vrij Nederland en het NOS-programma Met het oog op morgen. Daarna maakte hij deel uit van de staf van twee ministers, als politiek assistent en woordvoerder. Van 2010 tot 2015 leidde hij de lobbyafdeling van Natuurmonumenten. Sindsdien runt hij met zijn compagnon Myrthe Kusse het adviesbureau Wallaart & Kusse BV – met als motto: een betere wereld door eerlijke lobby.
Door: Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie, en Pieter van het Kaar, energieadviseur
Is waterstof een oplossing om huizen te verwarmen via de bestaande gasleidingen? En gaan thuisbatterijen ons helpen zonnestroom op te slaan als we niet meer kunnen salderen? In deze sessie bespreken we waar de energie voor woningen in de toekomst vandaan kan komen. Ook is er aandacht voor mythes, experimenten en ontwikkelingen in andere landen: waarom worden in Duitsland nog wel woningen op aardgas aangesloten? En kan je met waxinelichtjes onder een bloempot je huis verwarmen?
Door: Giselèle Holdert (opleider) en Marianne Hilbolling (consulent- adviseur)
Huurders die zich organiseren staan sterker in het overleg bij de plannenmakerij voor hun complex, buurt of wijk. Een manier om je te organiseren is als bewonerscommissie volgens de Overlegwet. Dan heb je tenminste een wettelijke positie in het overleg en kan je zelf ook belangrijke kwesties agenderen.
Voor huurders die zich (beter)willen organiseren én voor bestuursleden van huurdersorganisaties die daarbij willen helpen is deze workshop. De Woonbond ontwikkelt in 2023 praktische tools voor bewonerscommissies die we zullen presenteren. Huurdersorganisaties krijgen tips hoe zij bewonerscommissies goed kunnen faciliteren.
Door: Bernard Smits (bestuurder WBVG en initiatiefnemer van Cooplink) en Yvonne Witter (ZorgSaamWonen)
In deze sessie lichten we toe waarom alternatieve woonvormen als woongemeenschappen en wooncoöperaties juist nu kansrijk zijn. Zij bieden een oplossing voor de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan: ze leveren een bijdrage aan duurzaamheid, verminderen eenzaamheid, verbeteren de leefbaarheid van de buurt en bewoners kijken naar elkaar om. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden bespreken zij de kansen en knelpunten. Collectief wonen is meer dan stenen stapelen!
Door: Thea de Feijter van De Nieuwe Wind
In deze sessie gaan we aan de slag met het vormgeven van huurdersparticipatie. We gaan in gesprek over de manier waarop u mensen om u heen mee kunt laten doen en mee kunt laten denken in het huurderswerk. Zodat jullie samen met een trots gevoel zaken voor elkaar krijgen die het wonen prettiger maken?
De sessie wordt verzorgd door Thea de Feijter, die zelf in diverse rollen betrokken was bij woningcorporaties. Sinds 2015 werkt ze vanuit haar eigen bedrijf, De Nieuwe Wind, aan participatie aan bij besturen van huurdersorganisaties, woningcorporaties en bouwbedrijven.
“Wat me het meest trots maakt is het feit dat mensen die huren en besturen van huurdersorganisaties door mijn zetje in de rug succesvoller een steentje bijdragen aan maatschappelijke woonontwikkelingen, zowel in de eigen gemeente als in landelijke ontwikkelingen. Hier doe ik het voor! Het geeft mij enorm veel energie om mijn expertise in te zetten om de positie van huurders in ons land te helpen versterken.”
Door: Jasja Bos, Senior wetenschappelijk medewerker van het Nibud
In deze sessie word je bijgepraat over recente inzichten op het gebied van rondkomen en armoede. Onlangs concludeerde de Commissie Sociaal Minimum dat een forse verhoging van het minimumloon, de bijstand en de huurtoeslag nodig zijn, om te voorkomen dat mensen die op het sociaal minimum leven de komende jaren fors geld tekortkomen. In de sessie gaan we in op cijfers over armoede en rondkomen achter dit advies. We kijken naar het sociaal minimum en wat dat betekent voor de betaalbaarheid van wonen en het huishoudbudget.
De inzichten die tijdens deze sessie worden opgedaan zijn behulpzaam bij de dialoog over betaalbaarheid. Daarnaast worden hulpmiddelen besproken waarmee je zelf grip krijgt op je huishoudbudget.
De sessie wordt verzorgd door Jasja Bos: “Ik ben werkzaam bij het Nibud waar ik de betaalbaarheid van wonen onderzoek. Ik adviseer woningcorporaties en overheden over betaalbaarheid. Deze adviezen zijn alleen mogelijk door regelmatig met huurders in gesprek te gaan. Ik verwacht dan ook dat we tijdens deze sessie veel van elkaar kunnen leren.”
Door Reneé van der Zanden (onderzoeker) en Simone Bovenhorst (consulent)
De ‘Quickscan voor huurdersorganisaties’ is een door de Woonbond ontwikkeld instrument waarmee je als huurdersorganisatie (meer) inzicht krijgt in je sterke eigenschappen en je ontwikkelpunten. De scan geeft inzicht zonder een oordeel te vellen en werkt alleen met informatie die je als huurdersorganisatie zelf aandraagt. In deze sessie delen we ervaringen en gaan we zelf aan slag.
Hoe kunnen we als gezamenlijke beweging van huurders en woningzoekenden in actie komen tegen de wooncrisis of bijdragen aan nieuwe ideeën en goede oplossingen? Wat kan iemand zelf doen? Hoe kunnen we de politiek in beweging krijgen?
We staan aan de vooravond van nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Daarna worden nieuwe politieke gesloten. Daarmee zitten we in een periode waarin belangrijke beslissingen genomen kunnen worden. Zeker nu bestaanszekerheid een belangrijk thema is. Voor een groot deel gaat dat over de wooncrisis. In deze talkshow willen we dat zichtbaar maken en met elkaar een oproep doen aan politiek en samenleving!
In dit programma presenteren de professionals van Woonzorg Nederland een aantal nieuwe vormen van Wonen en Zorg. Je wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen door Cees van Boven (bestuursvoorzitter) en Willemijn Souren (senior adviseur strategie & innovatie).
Door: Remco Bouter, manager Vastgoed bij Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam
Het ontwikkelteam van SOR heeft vijf oplossingen bedacht om snel en betaalbaar woningen te kunnen toevoegen op onze eigen locaties. We hebben onze ambities de naam ‘BIG5’ meegegeven, om duidelijk te maken dat we snel in actie willen komen om resultaat te bereiken en het woningtekort te lijf te gaan.
Door: Yvonne Witter, ZorgSaamWonen
Woontoekomst vormgeven: wat kun je zelf doen om je voor te bereiden op de toekomst? Het aantal ouderen groeit en mensen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Dat hoeft niet het huis te zijn waar iemand altijd heeft gewoond. Er zijn steeds meer woonvormen. Toch gaat het niet alleen om de woning. Ook de buurt en woonomgeving is van belang bij het zo prettig mogelijk wonen. Yvonne Witter van ZorgSaamWonen laat zie wat er in het land zoal aan woonvormen is en wat u zelf kunt doen om u voor te bereiden op de toekomst….
Door: Amanda Schiltmans, Stichting Statiegeld op jeugd
Zelfstandig wonen; wie wil dit niet! Echter, als je een dagje ouder wordt, is dit niet altijd vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zijn heel veel jongeren op zoek naar een woning! Gelukkig is er de oplossing Duo-wonen; senioren kunnen op deze manier langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en voor jongvolewasssenen ontstaat er nieuwe woonruimte.
Doordat de grondgebonde koop- of huurwoning bouwkundig wordt gesplitst, ontstaan er twee onafhankelijke woningen die beiden beschikken over een zelfstandige keuken, douche/wc en woon- en slaapkamer. Beneden woont de senior, met alles gelijkvloers, en boven ontstaat een woonunit waarin een jongvolwassene woont die hulptaken doet voor de senior.
Leer meer over dit concept en de praktijkervaringen tijdens deze sessie.
Tijdens deze sessie bieden wij u de gelegenheid om interactief met qlant imagobouwers in gesprek te gaan. U kunt vrij inlopen gedurende dit tijdslot en voorleggen waar u als lid of als bestuurder van een bewonerscommissie of bewonersraad tegen aanloopt.
Als full-service communicatiebureau en partner van het Huurders Kennisfestival bouwen wij aan de merken van onze opdrachtgevers. Wij adviseren graag hoe u nog beter in contact komt met uw achterban. Hoe u de zichtbaarheid van de commissie of raad kan vergroten. Voor een optimale informatievoorziening of het werven van nieuwe leden.
Laat u verrassen tijdens deze interactieve sessie!
Door buurtbemiddelaars Monique Wakelkamp en Gert-Jan Brandenburg
Burenruzies: wie heeft er nou nooit een akkefietje in de buurt gehad? Doe mee met deze interactieve workshop en leer van twee ervaren bemiddelaars wat zij in de praktijk tegenkomen en wat jij in zo’n situatie kunt doen. Afwisselend vragen stellen, filmbeelden kijken, ervaringen delen. De workshop wordt verzorgd door Monique Wakelkamp en Gert-Jan Brandenburg.
In deze presentatie brengen we alle onderzoeken van het afgelopen jaar bij elkaar en ontdekken we wat de gemiddelde huurder eigenlijk vindt. Allerlei onderwerpen komen voorbij. Denk bijvoorbeeld aan leefbaarheid in de wijk, woonwensen van huurders en allerlei maatregelen op het gebied van energiebesparing, isolatie, renovatie en sloop. De onderzoekers van de Woonbond ontrafelen het allemaal in deze sessie. Wat vindt u er eigenlijk van?
Een gezonde woning én een betaalbare energierekening: onze experts helpen u op weg.
Test uw kennis over energie besparen én ventileren. De Twentse cabaretier Thijs Kemperink stelt u uitdagende quizvragen. Er zijn addertjes onder het gras en onverwachte slimmigheden. Energie-experts geven praktische tips en adviezen. Heeft u vragen? Stel ze live aan ons expert-panel.
Door het Woonkieskompas in te vullen kunnen burgers ontdekken waar politieke partijen voor staan op het gebied van wonen. Dit kunnen zij meenemen bij het uitbrengen van hun eigen stem tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.
In dit programma kijken naar de tussenstand van het Woonkieskompas, dat op 18 november al enige tijd loopt. Hoeveel mensen hebben het kompas al ingevuld en wat zijn de meest opvallende resultaten tot zover? Vervolgens gaan we live aan de slag met een aantal stellingen uit het kompas om te kijken wat de zaal vindt. Ook nodigen belangenorgansisaties en politici uit om te reageren op stellingen, vragen en uitkomsten.
In deze quiz gaan we op een leuke manier aan de slag met nuttige kennis over de volkshuisvesting. Bijvoorbeeld over de rechten van huurders. Ondertussen gaan we op zoek naar de slimste huurder. Speel mee en leer! En misschien win je wel een mooie prijs…
Met diverse kramen en informatiepunten, waaronder:
Wat wil jij meegeven aan de lobbyisten van de Woonbond in aanloop naar de formatie en coalitieonderhandelingen ná de verkiezingen van 22 november?
Aansluitend aan het Woonkieskompas debat kunnen bezoekers in dit politieke café terecht om in een informele setting in gesprek met bestuursleden en belangenbehartigers van de Woonbond en het LHP en met een aantal politici.
In dit forum verkennen we het maatschappelijk draagvlak van wonen. Wonen is namelijk een grondrecht en vrije vestiging is geregeld in Europese wetten. Toch zijn er veel obstakels. Welke maatschappelijk gerelateerde geldstromen hebben een doorslaggevende rol? En welke veranderingen zijn misschien wel noodzakelijk? En hoe kunnen we daar vervolgens mee aan de slag?
Hierover gaan we in gesprek met de forumleden en de deelnemers in de zaal, onder leiding van Bernt Schneiders, huurderscommissaris bij Woonzorg Nederland.
Deelnemers forum:
Door Jeske Jongerius, onderzoeker/redacteur en Suzanna Lividikou, Projectleider jongerenprogramma Woonbond
Jeske en Suzanna nemen je mee in een dynamische sessie over het woonlandschap waar jongeren en woningzoekenden zich in bevinden. Waar lopen zij tegenaan? Hoe kun je daarbinnen het beste handelen? En hoe zetten we samen stappen naar een bewoonbare toekomst?
We starten met verhalen en voorbeelden die inzicht geven in de woon uitdagingen voor jongeren en woningzoekenden. Met het ‘Wooncrisis Kwartet’ nodigen we jullie uit je in hun situatie te verplaatsen.
Om de moed niet meteen in de schoenen te laten zaken, bespreken we een aantal concrete handvatten die helpen in de zoektocht en bij het starten als huurder. Dit doen we aan de hand van het infoboek ‘Van Woningzoekende tot Huurder’.
Daarna is het tijd voor actie. Hoe kunnen wij elkaars kennis en posities gebruiken om de situatie te verbeteren? Wat kunnen wij als belangenbehartigers doen om ervoor te zorgen dat ook jongeren zich gezien en gehoord voelen in het woud wat volkshuisvesting heet?
Hoe centraal staan bewoners bij renovatie?
Inzicht en invloed op uw wooncomfort, energiegebruik en gezondheid
Prettig en betaalbaar wonen staat aan de basis van een gelukkig en gezond leven. Op het moment dat woningen gerenoveerd gaan worden, zou daarom altijd úw welzijn centraal moeten staan. Hoe kunt u daar zelf invloed op hebben?
Dit begint met inzicht in uw voorkeuren en comfortbehoefte in combinatie met de mogelijkheden van de woning. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de voorgestelde verbetermaatregelen. Wat betekenen die voor uw energieverbruik? En zorgen ze voor een betere kwaliteit van het binnenmilieu (denk aan minder geluidsoverlast, een betere luchtkwaliteit of het voorkomen van tocht- of schimmelklachten)? En tenslotte, hoe kunt u hier meer invloed op uitoefenen? Zowel via uw eigen gedrag in de woning als richting de verhuurder.
Kortom, tijdens deze sessie krijgt u inzicht in een beter welzijn in uw woning en kunt u beter het gesprek aangaan met uw verhuurder.
Door: Simone Zwiers, senior onderzoeker bij de Woonbond, en Michiel Susebeek, solution manager bij Saint-Gobain
Door Mark Molenaar (Expeditie Nieuwe Gezichten) en Jos Aal (Projectleider Woonbond Innovatieteam)
Het vinden van nieuwe vrijwilligers is niet altijd makkelijk. En in de praktijk hebben organisaties vaak veel van hetzelfde type vrijwilliger. En zou het fijn zijn als ook andere doelgroepen, ook wel ‘nieuwe gezichten’ genoemd, bij jouw organisatie vrijwilliger worden. Voordelen zijn onder andere:
Samen met het Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) ontwikkelt de Woonbond een methodiek voor huurdersorganisaties om nieuwe vrijwilligers te werven en binden. Wij zoeken een vijftal huurdersorganisaties die willen meedoen aan de ontwikkeling. In de sessie vertellen we over onze aanpak, waarmee in andere sectoren al successen zijn geboekt.
Door: Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie
Hoe werken de nieuwe regels rond Energie Prestatie vergoeding (EPV)? Per 1 oktober zijn er nieuwe regels van kracht voor het vragen van een Energieprestatie vergoeding (EPV). Deze bijzondere extra kostenpost kan bij verhuur van een zeer goed geïsoleerde woning met voldoende eigen opwek voor de stroom worden gevraagd aan de huurder. De huurder heeft dan geen kosten meer voor de verwarming en het warmtapwater en vaak ook geen kosten meer voor de elektriciteit. Hoe werken deze nieuwe regels? En hoe kan je als huurder controleren dat de woning werkt zoals dat beloofd is?
Een panel met de frisheid van jongeren en de wijsheid van de ouderen bespreekt hoe het met de volkshuisvesting verder moet na de verkiezingen. Hoe komen aan woningen voor starters? Hoe bevorderen we doorstroming? Zijn objectsubsidies een noodzakelijk instrument? Een levendige discussie over dergelijke vragen onder leiding van Gabriëlle van Asseldonk. De zaal wordt betrokken door het voorleggen van stellingen en hen uit de dagen te reageren op de paneldiscussie. Komen we tot een advies voor de coalitievorming?
Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om op te treden tegen ongewenst verhuurgedrag, van met name verhuurders in de particuliere/commerciële huursector.
Zo zijn gemeenten verplicht om een meldpunt in te richten. De meldingen vormen aanleiding voor nader onderzoek en kunnen leiden tot een waarschuwing of boete. Ook andere instrumenten van gemeenten worden belicht: vergunningen, handhaving op woningkwaliteit, opkoopbescherming, het tegengaan van leegstand en laagdrempelige huurteams.
Sinds 2022 adviseert de Vaste commissie commerciële sector (VCCS) de Woonbond over de opgaven in de commerciële sector. Enkele vertegenwoordigers van deze commissie gaan graag met u in gesprek over het samen optrekken richting de gemeente.
Onder leiding van sociaal psycholoog & generatie-expert, Aart Bontekoning, slaat dit theatergezelschap bruggen tussen generaties. Een interessante invalshoek voor vraagstukken in de volkshuisvesting, waarbij verschillende generaties idealiter samenwerken aan oplossingen.
Bontekoning laat via voorstellingen met het generatietheater zien en ervaren hoe generatiediversiteit kan worden benut om als organisatie, afdeling of team fris en ‘bij de tijd’ te blijven. Dat is de natuurlijke functie van verschillen tussen opvolgende generaties. Dompel je onder in dit theater van herkenning.
We kennen de De Speld uiteraard van messcherpe analyses en betrouwbaar nieuws. Nu komt De Speld naar het Huurders Kennisfestival met een wervelende liveshow. We sluiten de dag spetterend af met een satirische voorstelling vol met nieuwsflitsen, enquêtes, interviews en filmpjes.